Hemtamt - mellan dröm och virklighet 17/10 2020 - 28/2 2021

Min separatutställning "Hemtamt - mellan dröm och virklighet" på Rydals museum i Marks kommun utanför Borås är den största hittills. Det är tio års produktion som ställs ut. Det mesta har jag visat i olika sammanhang som enskilda verk i samlingsutställningar eller i lite mindre separatutställningar. Några verk är emellertid helt nya: Tre kollage/digitala tryck med blommor och duvor - "Duva med rosor", "Duva med pioner" och "Duva med kaktus" - samt två nya vepor gjorda av textilier från Klässbols linneväveri, "Ut ur garderoben I och II" (med rosa djur). Mycket roligt att få visa mina alster i en riktigt stor lokal med goda ljussättningsmöjligheter. 
 
Tack till Pontus Carlweitz, intendent på museet och all annan personal, inte minst den tekniska avdelningen. 
 
 
Utställningstexter:
 
Hemtamt — mellan dröm och virklighet
 
Min mormor var mycket närvarande när jag var liten. Hon växte upp som statarflicka. Det var en tung börda, men också grunden till hennes identitet. Hon virkade, stickade, vävde och sydde – strumpor, tröjor, vantar, mattor, sängkläder och dukar. Från början av nöden tvunget blev det med tiden ett monument över hennes skicklighet.
 
Jag vill slita fram allt ur garderoberna och byrålådorna! Förvandla avståndet mellan fult och fint till konst! Låta alla drömmar om ett bättre och vackrare liv få flyga fritt! Detta är mitt ursprung och min historia! Samtidigt ett avsked, för att gå vidare...
 
 
Indien — långt borta och nära
 
En resa till Indien 2010 var en bladvändare. Vi var en grupp konstnärer som anordnade en workshop i Udaipur i Rajasthan. Mötet med Indien dess färger, miljöer och sociala kontraster blev en märklig déjà vu.
 
En flod av gamla minnen och anekdoter, som mormor och hennes släktingar berättade, kom tillbaka. Mina rötter i östvärmländsk statarkultur trädde fram i nytt ljus. Märkligt nog behövde jag åka långt bort för att förstå mitt eget ursprung.
 
 
Jul igen
 
I början av 2000-talet förlorade jag oförberett ett större utställningsuppdrag som formgivare. Det gällde att inte deppa ihop. Tankarna malde. Vad vill jag? Vad är det roligaste som finns? Jo, julgranar! Julpynt!
 
Jag började helt enkelt tillverka juldekorationer och arbetslusten återvände i rask takt. Även min konst fick en nytändning. Konsten och kreativiteten föds ur lust. Så enkelt men ändå så svårt.
 
 

Foto: Per Christiansen, Annelie Raninen Lundberg, Tor Cederman