Virkade vinterdrömmar - julgran på de nordiska ambassaderna i Berlin

2015 fick jag den stora äran att klä granen i Felleshuset på de nordiska ambassaderna i Berlin. Projektet hette "Virkade vinterdrömmar"/"Gehäkelte Winterträume" och var en hyllning till många kvinnors idoga virkande och stickande:

"Min mormor lärde sig sy och sticka när hon var fem år. Hon föddes 1905. Familjen levde ett sparsamt liv som statare i landskapet Värmland och jobbade i princip hela tiden alla dagar om året. Det gällde att alltid ”ha någonting för händerna” och inte sitta overksam. Att tillverka kläder, mattor, täcken och redskap var livsnödvändigt.

När min mormor blev pensionär var behovet av hemgjorda strumpor och vantar inte lika stort längre. Hon levde då ett bekvämare liv och hade betydligt mer tid att utföra sysslor som inte var direkt nyttobetonade, men hon fortsatte att sticka tröjor, halsdukar, mössor, vantar och sockor. Hon virkade överkast, grytlappar, dukar, gardiner, lakansspetsar. Alltid perfekt, jämnt och fint, utan dragningar. Spetsarna virkades med en virknål som var så tunn att kroken nästan inte syntes.

När mormor ägnade sig åt handarbete gjorde hon något hon verkligen var bra på. Hon var för en gångs skull ogenerat stolt. Även om hon inte påstod sig ha något sinne för estetik ville hon gärna omge sig med vackra saker. Det fanns en strävan efter skönhet mitt i den grå vardagen. (...)

Mormor har för mig blivit en symbol för många generationers hårt arbetande kvinnor som mitt i ett tämligen otacksamt vardagsslit ändå hittade möjligheter för att förgylla tillvaron för sin familj och, i sista hand, sig själva. I secondhand-butiker finns otroliga mängder virkade dukar. All den tid och all den energi som har lagts ner och ändå säljs de för ingenting! Man kan milt sagt tala om förspilld kvinnokraft!

Dukarna är kanske inte så speciella var och en för sig. Men tillsammans kan de bilda otroligt fina mönster. Jag är nästan besatt av förvandlingen som sker när man parar ihop olika färger och former till ett nytt sammanhang. Alla invirkade drömmar om skönhet och ett bättre liv vill jag släppa fria. Någon gång måste de få flyga iväg!"

 

Citat från min inledningstext. Granen blev klar fredag den 27 november och stod över hela julen 2015. Min konst och mitt konsthantverk presenterades i en liten utställning i anslutning till granen.

I samband med projektet ledde jag två julpyntsworkshops den 12 och 13 december. Temat var att göra julhjärtan, mer eller mindre hämningslöst.

Foto: Tor Cederman